top of page
  • Foto van schrijverE.L.F.

Het is gemakkelijk om te verdrinken in je eigen gedachten

Bijgewerkt op: 18 mrt. 2021

Geloof niet alles wat je denkt.


Er komt een punt in je leven waarop je vast komt te zitten in jouw denkwereld. Meestal kom je op dit punt door een emotioneel moment. Het is op dat moment alsof jouw denken een loopje met je neemt. Alsof jij niet meer degene bent die denkt. Het lijkt zelfs alsof jouw denken jou bespeelt. Wat je denkt gebeurt, zomaar... zonder dat jij daar vat op hebt.


Soms zijn gedachten al zo lang in jou aanwezig waardoor je niet meer weet wanneer je voor de eerste keer iets dacht. Het begint vaak heel onschuldig. De eerste keer dat je aan iets denkt, werkt die gedachte niet sterk in op hoe jij je voelt. Maar wanneer je keer op keer hetzelfde denkt, wordt het een ander verhaal. Een onschuldig gedacht kan op die manier groeien en een immense impact op je uitoefenen. Het groter worden van een gedacht waardoor andere gelijkaardige gedachten aangetrokken worden, wordt momentum genoemd.



Impact van momentum op je denken


Keer op keer hetzelfde denken creëert in je lichaam een sterk momentum. Dit momentum voel je in jouw lichaam als een vibratie (stemming, gevoel of sensatie). Deze vibratie trekt als een magneet, meer en meer gelijkaardige gedachten aan. En afhankelijk of je goede of slechte gedachten hebt, zal het gevoel in je lichaam positief of negatief zijn.



Het ontstaan van een geloof


Wanneer het momentum van wat je denkt groot genoeg is, wordt het denken een geloof. En hoe meer momentum jouw geloof heeft, hoe sneller jouw geloof een overtuiging wordt.



Het ontstaan van een overtuiging


Een gedacht dat vaak én lang genoeg door jou gedacht werd, wordt een overtuiging. Deze overtuiging verankert zich in jouw kern en gaat hierdoor de richting in je leven bepalen. Overtuigingen zijn doorgaans moeilijk te veranderen.


(Extra info over de handelwijze voor mijn ELF'jes en voor de kenners

een overtuiging veranderen:

  • ga naar de basis van de overtuiging - tot je 1 à 2 emoties kan benoemen.

  • Van daar uit ga je verder naar een neutraal gevoel - of hoger wanneer dit lukt voor jou.)


Ga maar eens in discussie met iemand die overtuigd is in iets waarvan jij het omgekeerde gelooft. Die persoon lijkt meestal niet te overtuigen. Integendeel, hoe meer jij die persoon probeert te overtuigen van jouw gelijk, hoe meer die persoon vindt dat hij juist is, en jij fout bent. Je heb dit ongetwijfeld al eens meegemaakt.

Zolang iemands momentum groot is, valt die persoon maar zelden te overtuigen. Sterker nog, wanneer je blijft volharden in het overtuigen, maak je zijn momentum juist standvastiger. Tegelijk, gebeurt het zelfde met jouw momentum. Wat verder gebeurt, voel je al aankomen, beiden raken nog sterker gegrond in eigen overtuiging. En dan daagt het besef dat jullie er waarschijnlijk nooit zullen uit komen, althans vandaag niet: het momentum van beiden is daarvoor te groot.


Een ander heel gekend voorbeeld is een kind dat voortdurend te horen krijgt dat het dom is. Wanneer je vaak genoeg hetzelfde te horen krijgt, wordt het momentum zo groot dat je vanzelf begint te geloven wat anderen zeggen. Momentum groeit namelijk door herhaling. Je raakt overtuigd van wat anderen van je vinden, dit wordt in je kern opgeslagen.

Doordat die overtuiging in je kern zit, voel jij je als kind maar ook later als volwassene dom, waardeloos, niet goed genoeg en zeg je dingen tegen jezelf als: "Ik verdien dat niet. Ik ben het niet waard. Wie wilt iemand als mij? Ik ben een slecht mens."

Dit soort denken is giftig, het verankert in je mind en wordt een patroon (=blokkerende en belemmerende gedachten). Het wordt dat stemmetje in jou dat altijd klaar staat om te bekritiseren, beledigen, kleineren of te bestraffen. Het is onnodig te zeggen wat voor een impact dit op jou heeft. Het patroon beïnvloedt je dagelijks leven en bepaalt voor een groot stuk hoe jij je gedraagt.


Soms heb je de neiging deze gedachten als een deel van je persoonlijkheid te beschouwen. Een schoolvoorbeeld is wanneer jij je ongemakkelijk voelt wanneer iemand jou een compliment of een cadeau geeft. Je krijgt er een onbehagelijk, ietwat ongemakkelijk gevoel door. Dit is een teken dat jij jezelf niet (goed) genoeg / minderwaardig vindt. Het voelt alsof je het niet waard bent en dat je het niet verdient.

Je zegt dingen als: "Ik kan daar niets aan doen, ik heb mezelf niet gemaakt. Ik ben wie ik ben en ik kan daar niets aan veranderen."

Deels klopt dit. Deels...


Vergelijk volgende 2 soorten casussen en let goed op hoe jij je tijdens het lezen voelt.

Het eerste kind

wordt opgevoed met kleinerende woorden als je bent echte een stommerik, ben je dom of wat, gebruik voor één keer je verstand, hoe dom kun je zijn, dat is lelijk getekend, jij bent echt een stout kind, jij kan ook nooit iets goeds doen, waarom doe je dat nu weer verkeerd?


Het tweede kind

krijgt bemoedigende woorden als: je kan het, ik geloof in jou, wat een fantastisch kind ben je, wat heb jij dat goed gedaan, dat is mooi, je bent het mooiste in mijn leven.


Bij het lezen van de kleinerende en bemoedigende woorden, voel je normaal gezien een verschil in je lichaam. Misschien had je bepaalde gedachten die in je opkwamen.

Bij het eerste kind dat gekleineerd wordt, word je stemming zwaar, alsof er een donkere wolk in je lichaam komt. Bij het tweede kind die liefdevol toegesproken wordt, voelt je lichaam lichter en vrolijker, helemaal anders.

Het veranderen van hoe jij je voelt, heeft te maken met de vibratie van woorden (ook van woorden die je gebruikt tijdens het denken).

Woorden hebben namelijk een vibratie, een trillingsfrequentie. Deze vibratie kan je voelen in je lichaam, dit uit zich als een gevoel, een sensatie. Of het een prettig gevoel is of niet, hangt af van de woorden die je gebruikt. Zijn je woorden positief dan zal je gevoel aangenaam en plezant zijn. Zijn ze negatief, dan krijg je een slecht gevoel.



Deels...


Het klopt dat jouw gedachten jou bepalen. Het klopt dat jouw gedachten jou maken tot wie je bent.

Het klopt inderdaad, omdat je niet beter weet dan dat wat je kent. Je weet niet beter dan dat wat je meekreeg uit je cultuur, van je ouders, opvoeders en vrienden. Dit is namelijk wat je in je leefwereld ziet, keer op keer bevestigd door de wetten van oorzaak en gevolg. Heel veel mensen noemen dit Karma. Je labelt je gedachten als blokkerend en onbewust. (Je kan meer hierover lezen in mijn andere blog: "De waarheid over blokkerende en belemmerende gedachten")


Maar wat als je die gedachten niet hoeft te hebben? Wat als je kan beslissen of je die gedachten wilt blijven denken of niet?

Wat als jouw denken zo niet hoeft te zijn?


Want als jij onbewust denkt en jij daardoor geen vat hebt op wat je denkt, dan is het omgekeerde ook mogelijk. Je zou dan evengoed bewust kunnen kiezen wat je denkt, toch?




Zou je dan nog steeds zeggen dat jouw denken maakt wie je bent?


In deze zin kun je de slaafsheid tegenover je denken voelen. Het doet je beseffen dat je geen vat hebt op wat je denkt. En wanneer je deze zin verder invoelt, merk je hoe diep het denken jou werkelijk bepaalt.

Misschien, zie je ook hoe beperkend dit idee is...


Stel je eens voor hoe je leven zonder die beperkende en belemmerende gedachten zou zijn. Stel je voor hoe jij je zou voelen.

Wat voor een vrijheid zou dit betekenen in je hoofd, in je leven. Wat een vrijheid zou dit zijn voor de persoon die je bent.


Stel dat jij bewust kan kiezen wat je denkt, zou je dan nog steeds zeggen dat jouw denken maakt wie je bent?

Je zou deze woorden niet meer als een excuus kunnen gebruiken om je slecht te blijven voelen. Je zou verantwoordelijk zijn voor wie jij bent. Daarnaast zou je meer vat hebben op je zelf en je leven. Het zou jou in jouw kracht zetten.


Het is niet de meest populaire opvatting, absoluut niet en daar ben ik mij van bewust. Het vraagt een open geest, heel wat lef en in het begin: oefenen.

Je hebt namelijk al jarenlang een bepaald denkpatroon, dit doorbreken of veranderen... wel dat vergt wat oefening.


Je zou het kunnen vergelijken met het besturen van een auto. Onwennig en onzeker in het begin. Na veel rijden, wordt het een automatisme. Bewust je denken sturen kan dus geleerd worden, net zoals je met de auto leert rijden. Ook dit kan een automatisme worden.




Het is gemakkelijk om te verdrinken in je eigen gedachten, geloof niet alles wat je denkt.


Geloof niet altijd alles wat in je hoofd binnen schiet. Gedachten kunnen te pas en ten onpas opkomen, afhankelijk van hoe je stemming is, zullen die gedachten tof of onaangenaam zijn.

Voelen en denken gaan namelijk hand in hand. Het ene beïnvloed het andere.


Wat je denkt kan je 'voelen' ongeacht of het iets uit je verleden is of niet. Jouw lichaam ervaart een sensatie wanneer een gedachte genoeg momentum heeft.

Denk maar eens aan de eerste keer dat je verliefd werd, jouw lichaam gaat als van zelf die eerste verliefdheid opnieuw voelen. Het lijkt net alsof je terug in de tijd geteleporteerd werd. Maar met het grote verschil dat je het nu voelt.

Dit 'herinneren' van gevoelens werkt zowel met leuke als met minder aangename gedachten.




Het volstaat te voelen om te weten welke soort gedachten je hebt


Ik geef toe, het is niet iedereen gegeven om 60.000 gedachten (dit is namelijk het aantal gedachten per dag die je hebt) te controleren en te veranderen.

Het volstaat om je lichaam te voelen of bewust te zijn van je gemoed om te weten wat je denkt. Wat je denkt roept een gevoel in je lichaam op. En aan de hand van hoe jij je voelt, weet je of je positief of negatief denkt. Het is dus niet nodig om elke gedachte te controleren.

Het volstaat om je lichaam te voelen of bewust te zijn van je stemming .


Door bewust te zijn van hoe jij je voelt, kan je jezelf gemakkelijker bijsturen volgende processen werken goed voor het bijsturen van hoe jij je voelt:

  • positieve selftalk

  • vinden van een beter gevoelswaarde in een gedachte

  • de emotionele ladder opklimmen

  • naar neutraliteit gaan van een gevoel en (mijn favoriet) door de connectie te maken met ons 'ikke'.

Er zijn nog andere manieren, dit is een kleine selectie waar ik persoonlijk graag en veel mee werk.

Test het maar uit. Na een paar dagen merk je al een verschil in hoe jij je voelt.




"In alles wat ik doe, is vrijheid voor de mens en connectie mijn rode draad.

Van Connectie tot Connectie"


Lili Van Daele

245 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page